Ga naar de inhoud

Bondscompetitie en Interne competitie ronde 9

  • door

Hier het verslag van ronde 9 van de interne competitie en van de tweede ronde van ons tweede externe team in poule 3A van de NHSB competitie tegen het vierde team van De Waagtoren uit Alkmaar.

Wat de interne competitie betreft waren er 6 partijen met vier overwinningen voor wit, één voor zwart en één remise.

Het duel om de koppositie tussen Kees en Johan eindigde na lange strijd in remise zodat de Kees de ranglijst blijft aanvoeren. Geheel tegen de verwachting in opende Kees met 1 d4, d5; 2 c4(!) waarna Johan er een variant van het aangenomen damegambiet van maakte. Er ontspon zich een boeiende strijd om het initiatief waarin Kees een pion offerde om Johan een geïsoleerde dubbelpion op de b lijn te bezorgen. Er kwam een vrijwel gelijkstaand toren-loper eindspel op het bord met ieder nog drie pionnen. Geen van beiden wilde echter genoegen nemen met remise zodat de partij werd uitgevochten tot zo ongeveer de laatste pion gevallen was.
Ook André en Sam speelden een zeer boeiende partij. Toen Sam in het middenspel Sam met paard de aanval had ingezet op de toren en loper van André, dacht ik even dat hij gewonnen stond. Zeer terecht offerde André toen zijn slechte loper en koos voor de tegenaanval. Sam had eerst zijn verdediging op orde kunnen brengen maar nam de loper meteen waarna André met fraai offerspel Sam’s koningsvleugel zo ongeveer opblies. Hoewel hij materieel in het voordeel was stond Sam’s koning vrijwel naakt tegenover een ontketende dame en toren. Dat hou je natuurlijk niet.
In de partij van Dick en Mick ging de eerste enigszins fortuinlijk met de punten aan de haal. Om zijn gefianchetteerde koningsloper te behouden speelde Dick al vroeg in een Engelse opening zijn f-pion op. Mick toonde overtuigend aan dat dit niet deugde en bouwde een overwegende stelling op met een ver opgerukte vrijpion op d2. Hij ging echter zo in zijn aanvalsspel op dat hij zijn verdediging veronachtzaamde. Dick, voor zijn laatste kans vechtend, kon daardoor een valletje in de stelling breien. Het moet voor Mick een klap geweest zijn toen hij zijn dame plots door Dick’s witte koningsloper op de koning gepend zag worden. Hij speelde nog wel even door maar dameverlies was teveel van het goede geweest.
Met het Londen systeem (!) behaalde Hadi een overtuigende zege op Cor.
Jan (L) maakte korte metten met Aad en Rick was een maatje te groot van Jan (B).

Nadat een week eerder ons eerste zestal thuis al met 2-4 klop had gekregen van het derde van DWT ging deze avond ons tweede zestal tegen het vierde van DWT met 1½-4½ de boot in. Al gauw na aanvang zag ik de bui al hangen. Aan het eerste bord had Wessel het na een Weense opening die in een variant van het koningsgambiet overging heel moeilijk. Zo ook Selwyn die zijn stelling alleen met kunst en vliegwerk in leven wist te houden. Peter en Eric stonden duidelijk minder en alleen Ron en Richard konden bogen op enig voordeel. Wessel moest al snel het hoofd buigen, Selwyn hield het een stuk langer vol maar kon het tij ook niet meer keren. Richard stond maar mijn gevoel wel gewonnen maar hij zag de winstweg niet dus ging hij akkoord met remise. Ook Eric kreeg klop maar Peter wist knap stand te houden en deelde het punt tenslotte. De hoop om de eer te redden was toen op Ron gevestigd. Hij had een kwaliteit meer en ook iets meer tijd maar de stelling was complex en zijn tegenstander was niet zonder tegenkansen. Uiteindelijk berustte ook hij in remise waarmee de eindstand een feit was.

Tot volgende week,
Simon


In mijn partij tegen Johan bleef ik het inderdaad lang proberen. We dachten beiden dat ik misschien een voordeeltje had wat misschien kansen bood. Maar wat Simon aan de zijlijn al gezien had, bleek ook in de analyse achteraf: de partij was van begin tot eind in evenwicht. Ter illustratie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *