Ga naar de inhoud

Interne, externe en jeugdcompetitie

  • door

Jeugd
De uitslagen en ranglijst van de jeugd na ronde 1 zijn nu gepubliceerd. Zie onder Jeugd – Uitslagen Jeugd.

Interne competitie
Joop wint van Wessel en heeft de koppositie terug, wel mede door afwezigheid van André.

Externe competitie
Het eerste team speelde uit tegen Krommenie. Wederom een prima verslag van Simon:

Na 11 maanden kunnen we eindelijk weer extern schaken. En nu maar hopen dat we het hele seizoen kunnen uitspelen. We spelen met een zestal in klasse 2B van de NHSB competitie die 5 ronden omvat. Het zal een lastige klus worden om niet onderin te eindigen want op papier zijn wij het zwakste team. Voor de eerste wedstrijd moesten we aantreden tegen het tweede zestal van Krommenie ofwel de club van de familie Schol. Het team dat Fred, na afzeggingen van André en Kees, op de been had weten te brengen, bestond uit Willemijn aan bord 6; Peter aan bord 5; Fred aan bord 4; Dick aan bord 3; Cor aan bord 2 en mijn persoontje aan bord 1.

Mijn partij was kort; na een enorme blunder van mijn tegenstander zette ik hem op zet 14 al mat. We hadden de Najdorf variant van het Siciliaans op het bord gebracht met 6 Lc4 waarbij ik na 7.., Pbd7 mijn loper op e6 offerde tegen 2 pionnen en een sterk paard op e6. Eigenlijk was het nog te vroeg voor dit offer maar ik hoopte er mijn tegenstander mee te overrompelen. Kennelijk is me dat gelukt. Waar hij met 9.., Db6 groot voordeel zou hebben gehad speelde hij 9.., Da5 waarop ik met 10 Ld2 vervolgde met dreigingen en na 10.., Kf7; 11 Pd5, Da4; 12 Pg5+, Kg8; 13 Lc3, Pd5:??; Dd5++ was het over. Na 13 .., h6! had ik het nog zwaar te verduren kunnen krijgen. Maar nu had ik tijd te over om de partijen te bekijken.

Willemijn was als tweede klaar maar zij verloor haar partij helaas. In een lastig middenspel moest zij een stuk prijsgeven en uiteindelijk ging ze ten onder aan de druk op het zwarte centrum die wit met dame, torens, loper en pionnen steeds verder opvoerde. Heel jammer natuurlijk maar ook weer een ervaring rijker.

De derde die klaar was, was Peter. Alweer had hij het Koning Indisch met 4 pionnen op het bord weten te brengen waarbij zwart zelf, met een paard op d4 en een pion op e5, de diagonaal van Lg7 had geblokkeerd. Maar het was mij lang niet duidelijk wie hier voordeel bij had tot Peter zich een vrije a-pion had verworven. Snel liet hij deze naar a7 opstomen waar zwart hem alleen met de dame kon afstoppen. Maar met een wit paard op d5 en een toren op a2 was dit slechts van tijdelijke aard en moest zwart een toren voor de pion geven waarna zijn stelling ineenstortte. Peter was zeer in zijn nopjes met deze overwinning en hij, de oude meester, zei tot mij, zijn minder oude leerling: “De jongens van het Johannes College doen het nog steeds goed”.

Fred was nummer vier maar helaas verloor ook hij. De hele partij werd hij in de verdediging gedrongen waarbij wit met de dame en torens over de d- en c-lijnen grote druk uitoefende op zijn stelling met pionnen op d6 en e5 en de dame op c7 achter het paard á lá Sveshnikov. Fred prefereert dit soort stellingen omdat hij zich een betere verdediger dan aanvaller beschouwt. Echter, met weinig ruimte heb je ook weinig goede zetten en is de kans dat je in de fout gaat groter. Zo gebeurde ook deze partij. Volgens Fred was Tb8 de fout waardoor wit een bres in de zíjn verdediging kon slaan en uiteindelijk een vernietigende aanval op f7 kon inzetten.

Om half twaalf waren er nog twee partijen gaande, die van Cor en die van Dick. Om die tijd zit de vaste speeltijd er zo ongeveer op en speel je dus in bonustijd. Dat is alles bij elkaar niet heel veel en hoewel je er elke zet weer 10 seconden bij krijgt is er steeds die tijdsdruk waardoor je fouten gaat maken.

Volgens mij had Cor een zware avond. Zijn opening liep niet goed. Hij zette zijn stukken op verkeerde velden maar gelukkig maakte wit geen haast om daarvan te profiteren. Dus kon Cor zijn stukken weer hergroeperen en het zag er lang naar uit dat hij de partij remise zou kunnen houden. Maar het had hem allemaal veel tijd en energie gekost en in de tijdnoodfase moet hij ergens steken hebben laten vallen waardoor wit zijn stelling wist binnen te dringen en hij kon opgeven.

Ook Dick zijn partij liep aanvankelijk niet echt lekker. Na de opening had zwart een overwicht op de damevleugel opgebouwd maar Dick wist dit te neutraliseren. Hij wist zelfs zijn slechte, zwartveldige loper te ruilen tegen die van zwart maar kwam wel een pion achter. Omstreeks half twaalf stond er een toren eindspel op het bord dat volgens mij gewonnen moest zijn voor zwart. Echter, met snel en creatief spel dwong Dick zijn tegenstander tot het uiterste tot deze tenslotte de fout inging. In de veronderstelling nog een pion te winnen plaatste hij zijn toren op de h-lijn waar hij door Dick werd opgewacht, ingesloten en opgepeuzeld waarna zwart zich gewonnen gaf. Heel knap Dick!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *