Ga naar de inhoud

GP Toernooien

2023
GP toernooi Heiloo, verslag door Fred.

Schaakvereniging Oppositie organiseert sinds een aantal jaren op de derde zondag van maart een schaaktoernooi in de GrandPrix-reeks van de Noordhollandse Schaakbond. Ook dit jaar was dat weer het geval. Tachtig jeugdige schakers, variërend in leeftijd van 8 tot 18 jaar en afkomstig uit heel Noord-Holland en daarbuiten, bonden in de bibliotheek aan de Westerweg de strijd met elkaar aan, verdeeld in tien groepen van acht spelers. Hierbij worden de deelnemers zoveel mogelijk ingedeeld naar hun speelsterkte. De speeltijd bedraagt 15 minuten per persoon per partij.

Er werd, onder leiding van leden van schaakvereniging Oppositie en belangstellende ouders, enorm strijd geleverd op de 64 velden. Opmerkelijk daarbij is altijd weer dat er enorm fanatiek, maar ook sportief wordt gestreden, met respect voor de tegenstander. Voor iedere groep waren er drie bekers beschikbaar, een “bronzen”, een “zilveren” en een “gouden” exemplaar.

Groep 1, de groep waar de sterkste schakers hun wedstrijden speelden, werd gewonnen door Pranav Agarwal, van de Kennemer Combinatie uit Beverwijk met 6 punten uit 7 wedstrijden. Tweede werd zijn clubgenoot Liam Rooijakkers en derde Aden Darie uit Amsterdam beiden met 5 1/2 punt, maar omdat Liam de onderlinge confrontatie met zijn tegenstandster had gewonnen werd hij tweede. Ook van schaakvereniging Oppositie deden diverse jeugdleden mee met wisselende resultaten in de lagere groepen. Al met al was het een gezellige en sportieve schaakmiddag op een druilerige regendag.


2022
GP toernooi Heiloo, verslag door Cor.

Op zondag 20 maart werd in de bibliotheek van Heiloo het Grand Prix jeugdschaaktoernooi gehouden. Van heinde en verre, maar vooral uit de directe omgeving, kwamen de kleine en wat grotere schakers naar de bibliotheek voor dit toernooi. De ouders mochten niet tussen de speeltafels komen en zaten aan de leestafel of maakten een ommetje in Heiloo.
De spelers waren op sterkte ingedeeld in 6 groepen van 8. In elke groep werden er zo zeven ronden gespeeld met een bedenktijd van maximaal 15 minuten per persoon per partij. Dat lijkt weinig maar is voor de snelle jeugdige hersentjes voldoende tijd. Er waren vele fraaie, spannende partijen te zien.

Er was een klein jochie die zijn tegenstander “mat achter de paaltjes “ zette, vervolgens zijn arm in de lucht stak om de arbiter te roepen. Toen die erbij kwam toen zei dat jongetje: ”wij denken dat het mat is”. Kostelijk, er was geen speld tussen te krijgen.

Toernooileider Bastiaan van Dam zei vooraf dat de spelers zelf de uitslagen op het grote scherm moesten controleren. De zeer jonge Liam Doevendans uit groep zes, de laagste groep, deed dat zeer consequent en ging na elke ronde naar de wedstrijdleiding om te kijken of het wel goed ging. Hij zou later wel de winnaar worden van groep 6 met 7 uit 7!
Voor elke groep stonden bekertjes klaar voor de nummers 1, 2 en 3.

De organiserende schaakvereniging Oppositie kijkt met trots terug op dit zeer geslaagde evenement en dankt de bibliotheek voor haar gastvrij onthaal.

Op de foto de prijswinnaars van de hoogste groep 1

Uitslagen (plaats, naam, score):

Groep 1

 1. Daniel Nijhuis – 7
 2. Ethan Chua – 5
 3. Marnik Woldhuis – 5

Groep 2

 1. Thera Woldhuis – 5½
 2. Tanu Maheshkumar – 5½
 3. Nivaan Haque – 5

Groep 3

 1. Suzanne Azier – 7
 2. Victor Wieggerink – 5
 3. Mick Mokkenstorm – 3

Groep 4

 1. Algirdas Dickus – 7
 2. Thijs Dings – 6
 3. Thijmen Boon – 5

Groep 5

 1. Mika Roelofsen – 6
 2. Sandelaar Gosselaar – 6
 3. Julius de Vries – 4

Groep 6

 1. Lian Doevendans – 7
 2. Serdan Halim – 5½
 3. Hirday Patel – 5

2017
GP toernooi Heiloo, verslag door Bastiaan en Cor

146 jeugdige schakers bij GrandPrix in de Strandwal.

De verwachtingen waren hoog gespannen bij de schaakvereniging Oppositie die afgelopen zondag in het Cultureel Centrum de Strandwal voor de vierde maal een GrandPrix organiseerde voor jeugdige schakers uit Noord-Holland. Maar de lange stoet auto’s die het Willibrordus-terrein opreed leverde een nog nooit vertoond aantal deelnemers af, die waren vergezeld van hun ouders, verdere familie en schaakleiders.
Verschillende schaakclubs in de regio organiseren in de loop van het jaar zo’n GrandPrix, maar de Heiloose editie mag zich verheugen in een wel heel grote populariteit. Dat komt onder meer door de plussen van het landgoed Willibrordus en de speellocatie Strandwal. De weersverwachting speelde mogelijk ook een rol. Het toernooi is dus een begrip geworden in Noord-Holland, vanwege de goede organisatie onder de bezielende leiding van de jeugdleider van Oppositie, Bastiaan van Dam. Ook door de ruime lichte zaal, parkeerfaciliteiten, uitstekende catering en prettige bijruimtes.

In maar liefst 19 groepen van 7 of 8 deelnemers werd er geschaakt. Aangezien de deelnemers worden ingedeeld naar speelsterkte was het op iedere tafel spannend, want per groep waren er drie bekers te verdelen. Veel kinderen deden hun eerste toernooi-ervaring op; de nieuwelingen ontmoetten elkaar aan de schaakborden van tafels 15 tot 19. Aan de andere kant van de zaal speelden de ervaren schakers die binnenkort ook mee zullen doen aan het Nederlands kampioenschap jeugdschaak. Luuk van Steenoven is zo’n speler. Hij was gezien zijn rating favoriet voor het behalen van de toernooizege. Hij kreeg echter stevig tegenspel en had na twee rondes slechts 0.5 punt behaald. Het vervolg was ijzersterk, zodat deze jeugdige inwoner van Heiloo met een gouden beker op tafel 1 eindigde.

Het schoolschaakteam van OBS de Meander was goed vertegenwoordigd. Op zaterdag 25 maart zullen zij de eer van Heiloo hoog houden in de regionale finale van het schoolschaaktoernooi Noord Holland.


2015
Een verslag in pdf formaat, klik hier.


2014
Eerste Grand-Prix Toernooi in Heiloo, verslag door Cor.

De schaakvereniging Oppositie uit Heiloo bestaat 80 jaar. Hoe kun je dit heuglijke feit bij een schaakclub nu beter vieren dan door middel van een schaaktoernooi? Vandaar dat de jeugdleider van Oppositie, Bastiaan van Dam, het plan opvatte een zogenaamd Grand-Prix toernooi in Heiloo te organiseren. Een grote zaal op het terrein van de GGZ werd afgehuurd. Gesteund door een handvol vrijwilligers van Oppositie, maar ook van de Waagtoren uit Alkmaar (o.a. Leo van Steenoven en Bouke Woudstra) werd aan de organisatie begonnen.

Zondag 6 april was het zover. Er hadden zich 97 kinderen ingeschreven, eigenlijk boven verwachting, waardoor alle zeilen bijgezet moesten worden om de organisatie rond te krijgen.

Vooraf werd Harry de Jager, erelid van Oppositie, zeer terecht in het zonnetje gezet. Hij was het die in 1971 begonnen was met schaaklessen voor de jeugd. Hij plaatste een advertentie in de Uitkijkpost en werd op de eerste avond in zijn eentje geconfronteerd met ongeveer 50 (luidruchtig enthousiaste) kinderen. Jarenlang heeft hij de jeugd ingewijd in dit prachige spel.

Op het eerste GP-toernooi van Heiloo werd gespeeld in groepen van 7 a 8 spelers, zo goed mogelijk op sterkte ingedeeld. In 7 ronden werd uitgemaakt wie de sterkste spelers per groep waren. Per groep waren 3 prijzen beschikbaar en een extra aanmoedigingsprijs voor de mooiste partij, zet, combinatie of anders gemotiveerd. Het was een prachtige schaakdag. Ook tussen de ronden door werd er nog volop gespeeld, het enthousiasme spatte er van af. Regelmatig namen ook ouders plaats achter het bord om even een robbertje te vechten.

Het neemt teveel ruimte in beslag om alle prijswinnaars te vermelden, daarom alleen de eerste groep:
Gedeeld 1 en 2: Sandra Keetman en Florian Willemsen; 3. Gilian Honkoop.