GP Toernooien

GP toernooi Heiloo, verslag door Bastiaan en Cor

146 jeugdige schakers bij GrandPrix in de Strandwal.

De verwachtingen waren hoog gespannen bij de schaakvereniging Oppositie die afgelopen zondag in het Cultureel Centrum de Strandwal voor de vierde maal een GrandPrix organiseerde voor jeugdige schakers uit Noord-Holland. Maar de lange stoet auto’s die het Willibrordus-terrein opreed leverde een nog nooit vertoond aantal deelnemers af, die waren vergezeld van hun ouders, verdere familie en schaakleiders.
Verschillende schaakclubs in de regio organiseren in de loop van het jaar zo’n GrandPrix, maar de Heiloose editie mag zich verheugen in een wel heel grote populariteit. Dat komt onder meer door de plussen van het landgoed Willibrordus en de speellocatie Strandwal. De weersverwachting speelde mogelijk ook een rol. Het toernooi is dus een begrip geworden in Noord-Holland, vanwege de goede organisatie onder de bezielende leiding van de jeugdleider van Oppositie, Bastiaan van Dam. Ook door de ruime lichte zaal, parkeerfaciliteiten, uitstekende catering en prettige bijruimtes.

In maar liefst 19 groepen van 7 of 8 deelnemers werd er geschaakt. Aangezien de deelnemers worden ingedeeld naar speelsterkte was het op iedere tafel spannend, want per groep waren er drie bekers te verdelen. Veel kinderen deden hun eerste toernooi-ervaring op; de nieuwelingen ontmoetten elkaar aan de schaakborden van tafels 15 tot 19. Aan de andere kant van de zaal speelden de ervaren schakers die binnenkort ook mee zullen doen aan het Nederlands kampioenschap jeugdschaak. Luuk van Steenoven is zo’n speler. Hij was gezien zijn rating favoriet voor het behalen van de toernooizege. Hij kreeg echter stevig tegenspel en had na twee rondes slechts 0.5 punt behaald. Het vervolg was ijzersterk, zodat deze jeugdige inwoner van Heiloo met een gouden beker op tafel 1 eindigde.

Het schoolschaakteam van OBS de Meander was goed vertegenwoordigd. Op zaterdag 25 maart zullen zij de eer van Heiloo hoog houden in de regionale finale van het schoolschaaktoernooi Noord Holland.

Een verslag in pdf formaat.

Eerste Grand-Prix Toernooi in Heiloo, verslag door Cor.

De schaakvereniging Oppositie uit Heiloo bestaat 80 jaar. Hoe kun je dit heuglijke feit bij een schaakclub nu beter vieren dan door middel van een schaaktoernooi? Vandaar dat de jeugdleider van Oppositie, Bastiaan van Dam, het plan opvatte een zogenaamd Grand-Prix toernooi in Heiloo te organiseren. Een grote zaal op het terrein van de GGZ werd afgehuurd. Gesteund door een handvol vrijwilligers van Oppositie, maar ook van de Waagtoren uit Alkmaar (o.a. Leo van Steenoven en Bouke Woudstra) werd aan de organisatie begonnen.

Zondag 6 april was het zover. Er hadden zich 97 kinderen ingeschreven, eigenlijk boven verwachting, waardoor alle zeilen bijgezet moesten worden om de organisatie rond te krijgen.

Vooraf werd Harry de Jager, erelid van Oppositie, zeer terecht in het zonnetje gezet. Hij was het die in 1971 begonnen was met schaaklessen voor de jeugd. Hij plaatste een advertentie in de Uitkijkpost en werd op de eerste avond in zijn eentje geconfronteerd met ongeveer 50 (luidruchtig enthousiaste) kinderen. Jarenlang heeft hij de jeugd ingewijd in dit prachige spel.

Op het eerste GP-toernooi van Heiloo werd gespeeld in groepen van 7 a 8 spelers, zo goed mogelijk op sterkte ingedeeld. In 7 ronden werd uitgemaakt wie de sterkste spelers per groep waren. Per groep waren 3 prijzen beschikbaar en een extra aanmoedigingsprijs voor de mooiste partij, zet, combinatie of anders gemotiveerd. Het was een prachtige schaakdag. Ook tussen de ronden door werd er nog volop gespeeld, het enthousiasme spatte er van af. Regelmatig namen ook ouders plaats achter het bord om even een robbertje te vechten.

Het neemt teveel ruimte in beslag om alle prijswinnaars te vermelden, daarom alleen de eerste groep:
Gedeeld 1 en 2: Sandra Keetman en Florian Willemsen; 3. Gilian Honkoop.