Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 14

  • door

Hier het verslag van dinsdag 10 Januari 2023 waarop de veertiende ronde van de interne competitie en de tweede ronde van de NHSB competitie voor viertallen gespeeld werden.

Wat de interne competitie betreft. Nieuwkomers Maarten Dijkshoorn en Aad Sonneveld werden door Fred met een kort woordje verwelkomd. Maarten had zich voor Kerst aangemeld maar Aad maakte na 1½ seizoen zeer onverwacht zijn rentree bij de club. En dat kwam goed uit want hij kon meteen aan de bak tegen Peter, die in eerste instantie ‘oneven’ was. Het enige dat ik van die partij kan melden is dat Peter met zwart zeer snel won. Aad moet er duidelijk nog even in komen.

Maarten moest met de witte stukken tegen Jan. Hij had al snel een overwicht maar Jan verdedigde zich kranig. Maarten voerde de druk langzaam verder op waar Jan tenslotte aan onder door ging.

Johan en Cor speelden een degelijke Pirc. Via de e-lijn oefende Cor grote druk uit op de witte stelling. Johan wist echter de balans in evenwicht te houden zodat de partij in remise eindigde.

Wessel nam het met de witte stukken op tegen Kees en liet zien dat hij in topvorm is. Dit was zijn vierde overwinning op rij en met zes overwinningen is hij de tweede speler met de meeste overwinningen. Door drie nederlagen en drie remises staat hij ‘slechts’ achtste op de ranglijst maar, zoals ik al eerder zei, komt dat mede door de grote risico’s die hij durft te nemen. Tegen Kees bouwde hij een overwicht op en sloeg uiteindelijk op de damevleugel toe met dame, toren en paard. Ik moet hierbij wel aantekenen dat Kees hinder had van de naweeën van een recente oogoperatie.

Fred was duidelijk een maatje te groot voor Jos.

André en Joop speelden de Russische (Petroff) opening waarbij André op de derde zet in plaats van het normale 3 Pe5: of 3 d4, nogal defensief 3 d3 speelde. Dat deed hij, zo vertelde hij me naderhand, omdat hij bang was voor de instinkers die zwart na 3 Pe5: in petto heeft. Na deze defensieve zet had Joop het initiatief moeten kunnen pakken maar hij speelde te afwachtend. Hierdoor kon André zijn centrum en koningsvleugel pionnen laten oprukken op een manier die me sterk deed denken aan Selwyn’s aanval nog onlangs tegen Joop. Maar André had z’n koning in het centrum gelaten en moest lang rokeren. Dat kostte natuurlijk de nodige tijd waardoor Joop een tegenaanval op de damevleugel kon lanceren en de kansen weer gelijk kon trekken. Remise derhalve.

Dick en ik speelden een Engelse partij waarbij Dick op de zevende zet abusievelijk rokeerde waar hij zijn d-pion had moeten opspelen. Door met mijn d-pion zijn damepaard van c3 te verjagen kwam ik toen in het voordeel. Maar al snel daarna ging ik op mijn beurt in de fout waardoor ik tenminste een pion had moeten verliezen. Maar Dick verzuimde om van mijn fout te profiteren en speelde precies de zet waarop ik geanticipeerd had. Na nog een paar zetten blunderde hij ook nog zijn dame weg en was het gedaan.

Wat ons viertal betreft. Ron kwam al snel twee pionnen voor en verwierf een groot overwicht dat hij heel knap tot een overwinning wist uit te bouwen. Het viertal leidde dus al snel met 1-0 en het was aan Willemijn, Richard en Eric om tenminste remise te maken. Dat deden ze alle drie met verve waarbij Willemijn en Eric een duidelijk mindere stelling moesten zien te houden. Hiermee was de overwinning in de tas en heeft het viertal 1½ uit 2.

Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *