Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 16

  • door

Hier het verslag van speelronde 16 die dinsdag 24 Januari 2023 werd verspeeld. Omdat Cor, Fred en Kees meededen aan het Tata Steel Chess toernooi waren er wederom zeven partijen. Hiervan eindigden er vier in een overwinning voor zwart(!) en drie in een remise.

De eerste overwinning was die van Wessel op Ron. Met Ron achter de witte stukken gezeten werd het natuurlijk een Engelse partij waarbij Wessel Ron met een hele slechte loper opscheepte. Wessel won gedecideerd en is wat het aantal overwinningen betreft nu gedeeld eerste.

Aad won van Jan. Aanvankelijk had Jan het initiatief maar verspeelde daarbij een stuk. Hij had wel enige compensatie voor het stuk maar was te weinig doortastend zodat Aad zich aan de druk kon ontworstelen en het materiaalverschil de doorslag gaf.

De derde overwinning was voor André tegen Selwyn. Dit werd een Italiaanse partij waarin Selwyn aanvankelijk wat overwicht had. Hij bouwde een aanval op tegen de zwarte koningstelling maar met het opspelen van zijn koningspionnen nam hij te grote risico’s. André wachtte geduldig af en toen Selwyn zijn paard offerde in een desolate poging zijn koning te matten, toonde hij aan dat het allemaal maar illusie was waarna Selwyn kon opgeven.

Tegen Eric won Maarten zijn derde partij op rij. Hier verscheen zowaar de Tartakower variant van het geweigerd damegambiet op het bord en het leek lang gelijk op te gaan. Tegen het einde zal Eric wel ergens de fout zijn ingegaan waarna Maarten kon toeslaan.

Joop en Richard speelden een gedegen remise. Joop had enig overwicht en probeerde naarstig een gaatje in de zwarte verdediging te vinden. Maar Richard had zijn huis adequaat beveiligd en Joop kwam er niet in.

Ook Dick en Johan speelden een degelijke remise.

De derde remise tussen Willemijn en mijn persoontje was vuurwerk. Ik had de witte stukken en kwam goed uit de Caro-Kann opening. Op de twintigste zet maakte ik een slordige fout waarna Willemijn in het voordeel kwam. We hadden echter allebei kansen tegen de vijandelijke koning maar moesten voortdurend op ons hoede zijn voor allerlei tactische finesses. Dat kostte Willemijn meer denktijd dan ik hetgeen uiteindelijk mijn redding was. Ik heb zelfs even gewonnen gestaan maar ik was zo gefixeerd op een bepaalde afwikkeling dat ik dit volledig overzag. In de complexe slotstelling had ik een pion minder maar meer tijd zodat ik remise aanbod dat Willemijn gretig accepteerde.

Tot volgende week,

Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *