Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 17

  • door

Dit is het verslag van speelronde 17 die dinsdag 31 Januari 2023 werd verspeeld. Voor het eerst dit seizoen hadden we negen partijen met vier overwinningen voor wit, vier voor zwart en één remise.

En het waren stuk voor stuk interessante partijen. Jan won al snel een pion van Eric maar dat was het sein voor Eric om er voor te gaan zitten. Uiteindelijk deed het verschil in speelsterkte Jan de das om en verloor hij alsnog.

De partij van Jos tegen Aad ging aanvankelijk gelijk op tot Jos besloot zijn dame cadeau te doen.

André en Fred speelden een Siciliaan die Fred niet correct behandelde. Nadat de dames geruild waren was zijn koning in het centrum gebonden aan de dekking van een gepend paard waardoor hij niet meer kon rokeren. Hierdoor kwam hij niet tot tegenspel hetgeen door André knap werd uitgebuit.

Ron en Kees speelden een partij waar ik lang geen touw aan kon vastknopen. Het kwam tot een eindspel dat Kees beter afging dan Ron en zo de winst naar zich toe kon trekken.

Maarten had zich via email bij mij afgemeld hetgeen mij geheel was ontgaan. Heel slordig! Maar gelukkig was hij op tijd thuis waardoor hij alsnog kon spelen. Hij moest met wit tegen Cor en dat ging in Italiaanse stijl. Waar het voor hem mis ging heb ik niet gezien maar uiteindelijk ging Cor met het punt aan de haal.

Peter en Richard hadden er zin in. In het verre middenspel stond Richard op het oog wat beter. Hij had een sterk centrum en Peter’s vooruitgeschoven paard op e5 had maar weinig vluchtvelden. Maar Peter zei achteraf dat hij nergens het gevoel had gehad minder te staan. En hij lijkt het gelijk aan zijn kant te hebben want het werd remise.

Dick en Selwyn speelden een soort van Tarrasch opening. Op een gegeven moment was de stelling in het centrum uiterst explosief. En als je dan een foutje maakt vliegt de boel zomaar de lucht in. Zo verging het Selwyn dus en was Dick spekkoper.

Joop had wit tegen mij en begon zoals gewoonlijk met 1 Pf3 en 2 b3. Geleidelijk aan transformeerde dit tot een variant van de Reti opening waarin ik slechts ietsje beter stond. Maar toen maakte Joop de cruciale fout met zijn d-pion op te rukken waardoor ik naar een gewonnen eindspel met een pion meer kon afwikkelen. In de afwikkeling maakte ik echter nog een verliezende fout maar gelukkig voor mij overzag Joop dat ook.

De langste partij van de avond was die tussen Willemijn en Johan. De partij begon met twee ‘taartpunten’ tegenover elkaar maar die verdwenen al weer snel. Daarna ontspon zich een interessante strijd. Willemijn moet ergens in de fout zijn gegaan want ze stond een kwaliteit achter in een verloren stelling. Maar het was in de tijdnoodfase met veel publiek en Johan had er al veel denkwerk opzitten. Hij overzag 2x een opgelegd mat in 2 en het leek er zelfs op dat Willemijn de boel zou kunnen houden. Maar Johan maakte geen fouten meer en op het punt dat hij nog meer materiaal zou gaan winnen viel de vlag van Willemijn.

Tot volgende week, Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *