Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 18

  • door

Dit is het verslag van dinsdag 5 Februari 2023 waarop ronde 18 van de interne competitie en de ronde 4 van de externe competitie voor viertallen werden verspeeld.

Door afwezigheid van de bondspelers en afzeggingen telde deze ronde van de interne competitie weer zeven duels. Hiervan eindigden er drie in een overwinning voor wit, twee voor zwart en waren er twee remises.

De partij van Selwyn tegen Jos werd weer een overwinning voor de eerste. Maar als je begint met zetten als Ph6(?) en Df6(?) dan roep je dat toch wel een beetje over jezelf af Jos. Dat is zondigen tegen twee hoofdregels van de schaakopening: centraliseer je stukken en breng je dame niet te vroeg in het spel.

Bij Cor en André verscheen de Italiaanse opening op het bord. En dat ging niet langs bekende paden want ik zag al snel een zwarte pion op a2 belanden. In deze boeiende strijd werd het evenwicht echter nooit echt verbroken zo stelden beide spelers in de analyse achteraf vast. Remise was dus het terechte resultaat.

Ook Fred en Maarten speelden Italiaans. Maarten maakte al snel een fout waardoor Fred in het voordeel kwam en die liet zich de winst niet meer ontglippen.

Aanvankelijk gaf Jan Peter goed tegenpartij. Maar tegen zo’n ervaren rot als Peter kan je je geen fout permitteren. Dat deed Jan dus wel waarna Peter het vakkundig uitspeelde.

Voor pas zijn derde partij van het seizoen was Bastiaan met wit ingedeeld tegen Johan en daar was hij best blij mee. En ook met het resultaat want hij wist Johan knap op remise te houden.

Aad en Joop ging lang gelijk op maar ver in het middenspel gaf Aad teveel ruimte weg en wist Joop geleidelijk aan de witte koningsstelling binnen te dringen. Uiteindelijk ging Aad aan de vele dreigingen ten onder.

Ik moest tegen Wessel en wat ik vooraf al vreesde kwam uit: Wessel ging direct voor de winst. Aanvankelijk leek zijn keuze voor de Russische verdediging daar niet op te duiden maar na 1 e4, e5; 2 Pf3; Pf6; 3 d4; Pe4:; 4 Ld3; d5; 5 Pe5: kwam hij met 5 .., c5!? op de proppen waarmee hij onvervaard ten aanval trok (Is dit niet iets voor jou Joop?). En die aanval kreeg hij ook. We waren op onbekend terrein en maakten daardoor allebei de nodige fouten. De eerste die in de fout ging was Wessel waardoor ik winnend voordeel had kunnen krijgen. Maar ik overzag de mogelijkheid waarna het meteen mijn beurt was om in de fout te gaan. Wessel had het wel gezien en sloeg onverbiddelijk toe en met creatief spel maakte hij mij een kwaliteit en een pion afhandig en hield een gewonnen stelling over. Maar in de afwikkeling maakte hij een cruciale fout waardoor ik met dame en paard in combinatie met matdreigingen zijn koningstelling kon binnendringen en een stuk terugwon. Vervolgens probeerde ik zijn koning in een matnet te strikken maar dat wist Wessel nog te voorkomen. We belandden toen in een technisch lastig eindspel waarin ik twee stukken had tegen een toren. Mijn materiële voorsprong gaf uiteindelijk de doorslag. Kennelijk heb ik deze avond een engeltje op mijn schouder gehad.

In de vierde ronde van de viertallen competitie heeft ons viertal weer weten te winnen en wel met 3½-½. Aan bord 4 maakte Eric al snel remise. Richard en Willemijn voegden daar twee overwinningen aan toe. Alleen Ron moest lang vechten voor het punt. In een voor hem gewonnen stelling ging zijn tegenstander tenslotte door zijn vlag. Ze staan nu bovenaan met 7 wedstrijdpunten en 12 bordpunten. Dat is klasse!

Tot volgende week, Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *