Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 2

  • door

De gedetailleerde uitslagen volgen over een paar dagen, maar het verslag van Simon is reeds klaar:


Gisteravond heette Fred eerst onze nieuwkomers Ron Koomen en Willemijn Jilink hartelijk welkom. Vorige week deden ze mee aan de Schaak-Off waarna Ron zich direct als lid heeft aangemeld en Willemijn heeft aangegeven het te willen proberen. De Schaak-Off is daarmee een daverend succes geworden.

Vervolgens kregen we van Fred het droevige en onvoorstelbare nieuws te horen dat ons aller schaakvriend Jos Admiraal, speler, oud voorzitter en erelid van SV Vredeburg te Limmen, vorige week maandag op 73-jarige leeftijd plotseling is overleden. Een enorm verlies voor zijn familie, zijn schaakcluppie en een ieder die hem kende.

Er werden 6 partijen gespeeld waarvan er 2 in remise eindigden, 2 door de speler met de witte stukken werden gewonnen en dus ook 2 door de speler met de zwarte stukken.
De broederstrijd tussen Jos, met wit, en Jan werd gewonnen door de eerste. Toen ik de partij gadesloeg was Jan, met alleen zijn koning en een pion nog op het bord tegen een overmacht aan witte stukken, diep aan het nadenken over zijn volgende zet. Dat zou ik al eerder hebben opgegeven Jan.
De remisekoningen Johan en Peter, beiden met de witte stukken, maakten hun faam ook deze avond weer waar. Hun respectievelijke slachtoffers Wessel en Fred waren niet bij machte hen van hun doel af te houden.
In mijn partij met wit tegen Richard draaide het vooral om kennis van de Ponziano opening. Richard deed enkele passieve zetten waardoor ik in het voordeel kwam, op de eenentwintigste zet een pion won en kon afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel.
De partij tussen Cor, met wit, en Joop bood lange tijd volop strijd. Het was denk ik een Russische partij waarbij Cor met een paard op f7 had ingeslagen en daardoor een groot deel van de partij het initiatief had. Maar Joop verdedigde zich tot het uiterste en ging uiteindelijk met de winst aan de haal. Cor werd door twee torens ge-h-lijnd en kon het mat niet meer voorkomen.

Maar de smulpartij van gisteravond was die tussen de nieuwkomers Ron, met wit, en Willemijn en had veel meer publiek verdiend. Waar was iedereen toch? Van de opening weet ik alleen dat Ron met c4 is begonnen en dat Willemijn dat nog niet echt kent. Maar wat ik op een gegeven moment op het bord zag staan was een puike stelling vol tactische mogelijkheden, waarin Willemijn het initiatief had maar Ron zich adequaat verdedigde en tegenkansen hield tegen de zwarte koning. Toen ik na even weg te zijn geweest terugkwam, leken de kansen volkomen gekeerd. Willemijn stond zo op het oog passief en Ron dreigde mat in één. Maar kennelijk had Willemijn verder gezien en ze sloeg onverbiddelijk toe. Met een paar dameschaakjes gevolgd door een paardoffer zette ze Rons koning tenslotte met dame en toren mat. Wow, dat belooft veel voor de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *