Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 24

  • door

Hier het verslag van alweer de 24-ste ronde van de interne competitie die op dinsdag 28 Maart werd verspeeld. In deze ronde waren er vier overwinningen voor wit, drie voor zwart en twee remises.

Rinat en Hadi waren als eerste klaar. Ze speelden allebei zo snel dat het wel een potje snelschaak leek. Dit eerste onderlinge duel werd door Rinat gewonnen waarmee hij wederom liet zien een veelbelovend talent te zijn.
Ook in hun tweede partij van het seizoen was Ron een maatje te groot voor Jan.
Fred liet zich door Wessel ringeloren. Hij verrekende zich al in de opening waardoor Wessel een loper won en zich de winst niet meer liet ontglippen. Door deze knappe overwinning op nummer drie van de ranglijst en het verlies van Johan en Peter schoot Wessel op de ranglijst omhoog van de achtste naar de vierde positie, slechts enkele punten onder Fred. De strijd om de derde plaats lijkt dit seizoen ongekend spannend te worden!
Bij André en Peter kwam de Alapin variant van het Siciliaans op het bord (1 e4, c5; 2 c3 enz. of 1 e4, c5; 2 Pf3, Pc6; 3 c3 enz.), die je bij ons maar zelden ziet. Er ontspon zich een zeer interessante strijd waarbij André uiteindelijk aan het langste eind trok.
Maarten en Willemijn speelden voorzichtig en maakten geen fouten. Deze partij werd dus remise.
Richard had mij geloot en was daar niet erg blij mee. We kregen een zijvariant van het Siciliaans op het bord waarin Richard al snel een paar steekjes liet vallen. Daardoor won ik een pion en kreeg een overwegende stelling. Richard probeerde nog wel wat maar het mocht niet meer baten.
Het slot van de partij tussen Eric en Joop was dramatisch. Eric stond een kwaliteit achter en hoewel Joop druk had tegen een witte pion was het mij niet duidelijk hoe hij vorderingen zou kunnen maken. Maar toen Eric even naar het toilet was deed Joop een draak van een zet. Met één van zijn torens viel hij Eric’s dame aan maar tot zijn eigen ontsteltenis had hij de verkeerde toren gepakt. Deze kon nu door de dame met schaak genomen worden. Dus Joop zat peentjes te zweten toen Eric zich weer aan het bord zette. Maar wat Eric toen overkwam was een geval van schaakblindheid die je maar zelden ziet. Hij zag de toren namelijk in het geheel niet staan, hij vervolgde tot grote opluchting van Joop met een pionzet en kon natuurlijk terstond opgeven nadat zijn dame gevallen was.
In zijn partij tegen Selwyn overkwam Johan zo ongeveer hetzelfde. Vrijwel de hele partij had hij het betere van het spel gehad maar Selwyn hield telkens knap stand. Aan het slot had Johan nog een toren en twee pionnen tegen een paard en twee pionnen voor Selwyn. Hoewel zijn koning ver van zijn pionnen stond was het volgens mij (nog steeds) gewonnen voor Johan. Maar in plaats van zijn koning dichterbij te brengen viel hij met zijn toren een zwarte pion aan. Dit werd door Selwyn beantwoord met een paardzet waarmee hij tegelijk de witte toren én een witte pion aanviel en zijn bedreigde pion indirect verdedigde door een familieschaakje. Op de een of andere manier voorvoelde ik wat er zou gaan gebeuren. Volgens mij zag Johan aanvankelijk beide dreigingen wel maar ergens in het denkproces vergat hij simpelweg de directe aanval op zijn toren. Om uit het familieschaak te geraken deed hij toen een koningszet en kon direct opgeven toen zijn toren van het bord verdween.
De langste partij van de avond was die tussen Cor en Dick. Zoals vaker speelde Cor het Morra gambiet van het Siciliaans maar wist geen overwicht te bereiken. In tegendeel, toen ik op een gegeven moment de stelling aanschouwde leek het er op dat Dick een gepend paard zou gaan winnen. Cor wist deze dreiging echter af te wenden met een fantastische paardzet. Hoewel Dick zijn pion voorsprong behield was het niet genoeg voor de winst en ten langen leste berustte hij in remise.

Tot volgende week,
Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *