Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 26

Hier het verslag van ronde 26 van de interne competitie die op dinsdag 18 April verspeeld werd. Er waren er vier overwinningen voor wit en drie remises.

Kees en Peter speelden een ietwat ‘snelle remise’. Voor Peter kunnen we deze uitslag normaal noemen maar van Kees zijn we dit niet gewend. Wat opviel is dat Kees wederom zijn geliefde London systeem achterwege liet.

Selwyn en Eric troffen elkaar voor de eerste keer dit seizoen. Geen van beiden wist een bres te slaan in de verdediging van de ander waardoor ook deze partij remise werd.

Het duel tussen André en Wessel was één van de twee partijen deze avond die ging om de tweede en derde plaats op de ranglijst. Als Wessel zou winnen zou hij zowel Fred als André kunnen passeren. Het werd een ware kampioensstrijd waarbij de dames al snel van het bord verdwenen en André een pion kwam voor te staan. Maar toen Wessel te gretig de pion op b2 verschalkte kwam hij verloren te staan zo vernam ik achteraf van André. Het adagium “sla nooit op b2, zelfs al is het goed” bleek weer eens op te gaan. André sloeg de aanval op zijn positie dus af en met nog één duel te gaan is hij vrijwel zeker van de tweede plaats.

Het andere duel om plaatsen twee en drie was die tussen Dick en Fred. Dit werd een lang positioneel gevecht waarbij Dick meer ruimte had en Fred in de verdediging werd gedrongen. Maar Fred deed dit dermate goed dat Dick geen gaatje kon vinden en het duel het remise werd. Fred is dus derde gebleven met 654 punten op de voet gevolgd door Dick met 639 en Wessel met 632 punten. De strijd om de derde plaats wordt dus pas volgende week beslist.

Richard en Maarten speelden een Italiaans partijtje. Toen Maarten toestond dat Richard in het centrum kon oprukken kreeg deze de overhand en was het lot van Maarten bezegeld. Een hele goede overwinning van Richard.

Joop en Hadi was een duel tussen twee openingssystemen. Enerzijds het Joop-systeem met 1 Pf3, 2 b3 etc. en anderzijds het drie-rijen systeem dat Hadi speelt. Het duel vorderde traag en het zag er lang naar uit dat het remise zou worden. Uiteindelijk wist Joop toch een weg naar de winst te vinden. Of deze overwinning pleit voor het Joop-systeem durf ik niet te zeggen. Misschien deed het trage verloop van de partij Hadi de das wel om.

Cor met zwart, en ik speelden de d3 variant van het Italiaans en Cor deed dat beter dan ik. Met paard en dame oefende hij druk uit op c2 waardoor ik mijn damevleugel niet goed kon ontwikkelen. Na verwikkelingen in het centrum won ik een pion maar dat bleek ten koste van een kwaliteit te gaan. Om de kwaliteit zo gunstig mogelijk te geven deed ik eerst een tegenaanval op een ongedekte toren. Cor overzag toen hoe hij de kwaliteit alsnog had kunnen winnen en in plaats van zijn toren te verplaatsen sloeg hij mijn toren waarna ik zijn toren nam en ik de pion voor bleef. Daarna ging ik wederom in de fout waardoor Cor mij dreigde mat te zetten. Maar ook deze aanval wist ik af te slaan en wat restte was een remise stelling. En net toen ik remise wilde aanbieden bleek de vlag van Cor al gevallen te zijn. Toch wel heel sneu voor Cor.

Tot volgende week,
Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *