Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 9

  • door

Vanwege drie afzeggingen en het ontbreken van vier spelers die hun eerste wedstrijd in de NHSB viertallen competitie tegen het viertal van Krommenie speelden, telde ronde 9 maar vijf partijen. Dat waren wel bijna allemaal duels tussen spelers die bovenin de ranglijst meedraaien. Alleen het duel tussen Cor en Jan was dat niet. Door het grote verschil in rating en ervaring werd deze partij al snel beslist in het voordeel van Cor. In een variant van het Frans(?) was Jan’s paard op f6 door de witte loper op g5 gepend. In plaats van hier direct iets aan te doen rokeerde hij kort zodat Cor zijn e-pion naar e5 kon doorschuiven en dit paard dreigde te winnen. Kennelijk in het vertrouwen dat het verjagen van de loper naar g3 de situatie zou redden speelde Jan eerst h7-h6 en vervolgens g7-g5 om na het terugtrekken van de loper zijn paard te kunnen wegspelen. Maar Cor kent deze stelling op zijn duimpje en in plaats van zijn loper terug te trekken offerde hij zijn paard op f3 tegen de twee pionnen waarna de dreigingen tegen het zwarte paard en de naakte zwarte koning genoeg waren voor de winst.

Dick en André hadden met verwisselingen van zetten een Engelse partij (1 c4, e5; 2 Pc3, Pf6;…) op het bord gebracht. Dat ging dus niet zo snel. In het begin draaide het vooral om de controle in het centrum dat uiteindelijk door Dick werd gewonnen waarbij hij tevens een centrumpion van André incasseerde. Op een gegeven moment had Dick een loper-dame batterij op de diagonaal a1-h8 staan en André een toren batterij op een halfopen f-lijn. Lang heeft Dick geprobeerd de weg naar de winst te vinden maar omdat André zich adequaat verdedigde moest hij uiteindelijk in remise berustten.

Peter, achter de zwarte stukken gezeten, en ik vochten weer eens een Sheshnikov-je uit (1 e4, c5; 2Pf3, Pc6; 3 d4, cd4:; 4 Pd4:, Pf6; 5 Pc3, e5; 6 Pdb5, d6;…). Maar waar de meeste spelers kiezen voor 7 Lg5 koos ik voor 7 a4 dat minder goed maar ook minder bekend is. En ook dit keer pakte het goed uit voor mij. Peter maakte namelijk de fout eerst zijn koning in veiligheid te brengen waar hij meteen actief had moeten worden in het centrum. Hierdoor werd ik in de gelegenheid gesteld mijn paard naar d5 om te spelen waar het werd geruild tegen zwarts goede loper. Omdat ik met mijn e-pion terugsloeg moest het zwarte damepaard naar b4 waar het vooralsnog veilig stond maar geen vluchtvelden had. Toen Peter daarna ook nog zijn slechte, zwartveldige loper wilde gaan ruilen tegen de mijne kon ik de aanval tegen zijn geïsoleerde paard inzetten. In een desolate poging om enige compensatie voor het paard te krijgen verloor Peter tenslotte ook nog zijn dame en hield hij het voor gezien.

Joop moest het met de witte stukken opnemen tegen Johan. Zoals gewoonlijk fianchetteerde hij in de opening zijn dameloper en bivakkeerde zijn koning geruime tijd in het midden maar naar verloop van tijd stond er een soort van omgekeerde Ben-Oni stelling op het bord waar beide spelers eigenlijk geen raad mee wisten. Ze zochten voorzichtig naar mogelijkheden om voordeel te krijgen maar geen van beiden durfde hierbij risico te nemen. Toen voordeel uitbleef besloten ze wijselijk tot remise.

Ook het duel tussen Fred en Kees eindigde in remise. Welke opening ze gespeeld hebben weet ik niet maar de zwarte loper op f5 en een zwarte pion op e6 vertelden me wel in welke richting ik het moest zoeken. Toen ik later weer eens keek stond er een stelling op het bord waarbij beide spelers een gelijk aantal pionnen, de torens en de zwartveldige loper hadden. De stelling was niet symmetrisch maar leek me wel in evenwicht omdat de torens gebonden waren aan de dekking van geïsoleerde pionnen. Hierdoor verwachtte ik een snelle remise. Maar dit bleek een illusie hoewel Fred wel een paar keer remise heeft aangeboden. In de hoop op een fatale fout van Fred waarmee hij de buit kon binnenhalen bleef Kees maar doorspelen. Fred verspeelde nog wel een pion maar later stond er een toreneindspel op het bord dat mijns inziens nog steeds in evenwicht was. De pluspion van Kees was namelijk een dubbelpion en dat telt niet. Maar ook toen was Kees zijn honger naar winst nog niet gestild. Fred gaf echter geen krimp zodat ook hij ten langen leste in remise moest berustten. (Aanvulling van Kees: in de analyse bleek dat beiden in het eindspel een grote fout maakten. Fred speelde Tc4? dat direct tot verlies had moeten leiden, maar Kees zag het juiste antwoord niet.)

Tot volgende week!

Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *