Ga naar de inhoud

Interne competitie, verslag ronde 6

  • door

Vorige week kwam het er niet van wegens een kort verblijf op Vlieland, maar dan nu eindelijk een kort verslag van Simon van ronde 6.

Alweer de derde ronde met zeven partijen. Richard en Jos waren als eersten klaar. Achter de witte stukken gezeten had Richard in de opening met loper en paard de aanval op pion f7 ingezet die alleen werd gedekt door de koning op e8 en de dame(!?) op g6. Met Ph6 had Jos deze pion nog een extra dekking kunnen geven maar hij heeft dit verzuimd of heeft, nadat dit paard door wit werd geruild tegen zijn zwartveldige loper, de loper met pion g7 teruggenomen, want even later verloor hij zijn dame.

Selwyn, met de witte stukken spelend, moest het opnemen tegen Johan. Johan had zijn geliefde Scandinavische verdediging weer eens op het bord gekregen waarbij Selwyn 4 d3 speelde waar 4 d4 normaal is. Het pleit voor Selwyn dat Johan hier niet van heeft kunnen profiteren want de partij eindigde al vrij snel in een remise.

De meest memorabele partij van deze ronde was denk ik die tussen Wessel met wit tegen Ron. Een “ruige partij” zoals Kees het al eerder op de website verwoorde. Het begon met een relatief rustige Siciliaan (e6) maar al spoedig kwam er vuurwerk op het bord. Telkens als je langs hun bord liep stond het anders waarbij Wessel in zijn jacht op de zwarte koning wel heel gul was met stukken offeren. Dat deze partij uiteindelijk in remise eindigde mag een wonder heten want meestal is het met dit soort partijen alles of niks.

André met wit en Kees met zwart vochten een taaie Caro-Kann uit. Het was een echte manoeuvreer partij en de stelling bleef lang gesloten. Toen die stelling eindelijk werd geopend bleken de stukken van Kees net iets beter te staan.

Zoals vaker hadden Cor met wit en Peter het Morra gambiet op het bord gezet dus had Peter een pion en Cor het initiatief. De hele partij had Peter moeite met het ontwikkelen van zijn stukken en uiteindelijk stond er een toreneindspel op het bord dat mijns inziens gewonnen was voor wit. Maar Cor pakte het verkeerd aan waardoor Peter met de zege aan de haal ging.

Mijn partij tegen Joop met zwart duurde lang. Na 1 e4, e5 ontweek ik met 2 Lc4 de Russische verdediging van Joop en werd het een Italiaanse partij waarbij Joop met 6.., Df6 voor de Hongaarse verdediging koos. Hij zette daarbij zijn witte loper op g4 en prise maar vanwege een mataanval over de h-lijn kon ik die vanzelfsprekend niet nemen. Heel lang bleef het gelijk opgaan maar Joop verbruikte aanzienlijk meer tijd dan ik. Nadat Joop in de eindfase door gebrek aan tijd eerst een pion verspeelde en daarna een paard was het gedaan.

Van de partij van Jan en Eric heb ik zoals Rutte dat zegt “geen actieve herinneringen” meer dus moet ik het hier bij laten.

Tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *