Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 13

  • door

Dit is het verslag van de dertiende ronde van onze interne competitie. Vanwege een bondswedstrijd van het tweede externe team en afzeggingen waren er aanvankelijk slechts zes partijen te spelen ware het niet dat zich wederom een nieuw lid aanmeldde en wel in de persoon van Robert Munk, de vader van Tristan, die eerder, eind jaren negentig, enige seizoenen lid van Oppositie is geweest. De stap van Tristan om lid van onze vereniging te worden heeft hem kennelijk genoeg geprikkeld om weer lid te worden. Als vereniging zijn we hier natuurlijk ontzettend blij mee. Ons ledental klimt hiermee naar een enigszins gezond niveau van zevenentwintig terwijl we nog geen jaar geleden nog maar op negentien zaten. Dat is toch geweldig!

Er waren dus zeven partijen met twee overwinningen voor wit, vier voor zwart en één remise.

Robert kon meteen aan de bak want Dick was ‘oneven’ en bereid om tegen hem te spelen. Maar het ging hem niet goed af want Dick won rap met zwart. Meer dan twintig jaar afwezigheid doet je schaakniveau geen goed getuige de twee paarden die Robert al in de opening aan de rand van het bord had geplaatst. Die gaan er natuurlijk af en dan blijft er een ruïne over.

Zoonlief Tristan, met zwart spelend, deed het tegen Maarten een stuk beter want hij won en was daarmee spekkoper. Vrijwel de hele partij had Maarten een overwicht vanwege een geïsoleerde zwarte dubbelpion op de h-lijn. Die was daar gekomen omdat Tristan, gelijk zijn vader, een paard op h6 had neergezet dat Maarten eraf had gemept. (Nu schieten er verschillende gezegden door mijn hoofd die ik maar achterwege laat want het thema ‘vader en zoon’ is al genoeg aan bod geweest.) In het toreneindspel dat op het bord kwam liet Maarten echter steken vallen waardoor Tristan het tij kon doen keren om er tenslotte met de volle buit vandoor te gaan.

Kennelijk was de avond er geschikt voor want ook de partij tussen Roy en Sam eindige met een eindspel. Roy was met een slechte loper opgescheept en Sam had een sterk paard plus een verre vrijpion. Sam wist dit eindspel knap naar winst te voeren.

Mick, onze andere jeugdspeler, won ook en nog wel van Cor. Over geluk had hij echter niet te klagen. In een voor hem verloren stand ging Cor door zijn vlag en werd het pleit in zijn voordeel beslist. Er kwam een soort van geweigerd koningsgambiet op het bord waarbij Mick teveel pionnen naar voren had geschoven. Cor wist deze opzet te weerleggen maar had daarvoor veel tijd nodig. En ja, tegen een jeugdspeler krijg je maar de helft en dat is Cor dus lelijk opgebroken.

Ook de topper tussen André en Kees eindigde met een eindspel waarin beiden naast een aantal pionnen nog de torens en een licht stuk hadden: André een (slechte) loper en Kees een paard. Kees was in het voordeel omdat hij een pluspion had en omdat er tegenover zijn a en b pionnen slechts een achtergebleven pion op c3 stond. Kees pakte de zaken echter verkeerd aan waardoor André de kansen kon doen keren en toen, omdat hij dacht twee pionnen achter te staan, maar remise voorstelde. Kees had wel goed geteld en ging dus zonder blikken of blozen akkoord. Uit de analyse achteraf is gebleken dat de slotstelling voor André zo goed als gewonnen was.

Rick en Stefan speelden een merkwaardige partij waarin Stefan een soort van drie rijen systeem hanteerde. Net zo als Hadi vorige week wist Rick zich hier geen raad mee en verloor derhalve. Er deed zich nog een klein incident voor toen Stefan wilde opgeven en vertrekken maar er door Rick op werd gewezen dat hij gewonnen stond! Met een score van drie uit drie is Stefan bezig aan een aardige opmars.

Ik mocht het met de witte stukken tegen Hadi opnemen. Hadi had zich voorbereid op een variant van de Italiaanse opening maar toen ik voor het Spaans koos was hij op volkomen onbekend terrein. Hij stuurde op de lange rokade aan en dat was al niet goed en toen hij ook nog stukverlies had overzien was het min of meer gedaan. Hij speelde nog wel door maar ik had zijn stelling in een ijzeren greep. Pas toen ik nog meer materiaal ging winnen gaf hij zich gewonnen.

Omdat volgende week het Snelschaaktoernooi wordt gehouden is dit het laatste verslag voor de feestdagen. Ik wens daarom eenieder een hele prettige Kerst en een hele fijne jaarwisseling toe.

Tot in Januari ‘24,
Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *