Dit is het verslag van de achttiende ronde van onze interne competitie. Acht partijen dit maal waarvan er twee in een overwinning voor wit, vier in een overwinning voor zwart en twee in remise eindigden.
Stefan en Mick waren snel klaar. Al in de opening dacht Mick met zijn paard een centrumpion te hebben gewonnen maar hij had overzien dat die indirect gedekt stond en na een schaakje met de witte dame verdween zijn paard in de doos. Ai, dat standaard valletje had ie toch moeten zien. Kennelijk in de hoop op een schwindel bleef hij doorspelen. Maar dan moet je geen stukken (laten) ruilen en zeker de dames niet. Het werd dus een makkelijk avondje voor Stefan. Overigens was diens openingskeuze wel heel opvallend want 1 d3 gevolgd door 2 c3 (of andersom) zie je niet vaak.
Bij Rick en Tristan kwam er zowaar een Nimzo-Indiër op het bord. Die heb ik in geen tijden op de club gespeeld zien worden. Aan wat er daarna aan zetten op het bord verscheen maakte ik op dat de heren op onbekend terrein waren. Nadat de nodige stukken geruild waren kwam er een stelling op het bord waarin beiden moeite hadden hun spel te ontplooien. Vrijwel alle stukken van Rick stonden centraal op de achterste rijen gegroepeerd en Tristans damevleugel was nauwelijks ontwikkeld. Ik zag zo snel niet hoe dit verder moest. Ook Rick en Tristan kwamen er niet uit dus werd tot remise besloten.
Jan hield het met wit best lang vol tegen Robert. Maar toen Robert met de dame zijn ongedekte loper op f4 aanviel reageerde hij met een tegenaanval op die dame waarna zijn loper gezien was. Hij speelde nog lang door voor hij er de brui aan gaf.
Tegen de oudere deelnemers doet Richard het dit seizoen meer dan goed. Hij verloor alleen van Ron in de eerste ronde. Met een degelijke remise met wit tegen Dick bewees hij ook dit keer zijn goede vorm. Op het bord verscheen een mix van openingen waarbij de voorkeur van Dick voor de Siciliaanse draak opstelling wederom opviel.
Wessel opende zijn partij tegen André met 1 g3 ofwel de Konings Fianchetto opening. Dat is hem niet goed bekomen. Hoewel hij met een halfopen d-lijn, centrale pionnen op c4 en e4, de loper op g2 en paard op c3 voortdurend druk op veld d5 had, was André in het voordeel omdat hij met pionnen op c6, d6 en e5 ondersteund door dame, loper en paard telkens zijn d-pion dreigde op te spelen. Nadat André met zijn torens ook nog de a-lijn wist te openen ging Wessel langzaam aan de gecombineerde druk ten onder.
Tegen de opstelling van Peter met een gefianchetteerde koningsloper wist Kees met het Londen systeem geen voordeel te behalen. In tegendeel, lange tijd had Peter het overwicht. André meende achteraf zelfs dat hij voor de winst had kunnen gaan. Maar Peter moet ergens voor een verkeerde afwikkeling hebben gekozen, wellicht duurde de partij te lang voor hem. Er resteerde een eindspel met ongelijke lopers dat meestal remise is maar niet dit keer. Met zijn eigen pionnen verlamd aan de flanken kon hij de twee ver opgerukte en verbonden vrijpionnen in het centrum van Kees niet meer afstoppen zodat Kees er met de volle buit vandoor ging.
Ook Hadi wist met het Londen systeem geen voordeel te behalen tegen Johan. Al in de opening wist Johan de kansen gelijk trekken waarna het middenspel vooral draaide om het verkrijgen van het initiatief. Met een ver opgerukte pion op f3 slaagde Johan hierin uiteindelijk beter in dan Hadi. De strijd mondde uit in een complex toreneindspel waarin Johan een pion meer had en twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Hadi was echter niet zonder tegenkansen en miste de zet, zoals al direct na de partij werd geopperd, waarmee hij de kansen gelijk had kunnen trekken. In verloren stelling ging hij tenslotte door zijn vlag.
Cor en ik speelden de Sveshnikov variant van het Siciliaans. Maar in plaatst van zijn koningspaard naar b5 te brengen trok Cor dit paard naar f3 terug waarna ik met 6.., Lb4 en 7.., d5 de kansen gelijk kon trekken. Daarna ontspon zich een strijd om het centrum waarbij ik Cor een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn wist te bezorgen. Maar pas toen Cor de witte lopers liet afruilen kwam ik echt beter te staan, mede omdat mijn paard sterker was dan zijn loper. Ik stuurde aan op het afruilen van de dames en één paar torens waarna het eindspel voor mij gewonnen stond. Uiteindelijk verloor Cor door tijdsoverschrijding.
Tot volgende week,
Simon
Het moet nogmaals gezegd, Simon verdient een diepe buiging voor zijn snelle en vaak accurate beoordelingsvermogen. Zelf een partij spelen en dan ook nog in staat zijn alle andere partijen in je blote hoofd opslaan en daarna becommentariëren, dat is bijzonder knap.
Maar ik moet vandaag toch wel even reageren op de weergave van de partij van Kees en Peter. Peter heeft op geen enkel moment het overwicht gehad, laat staan dat hij voor de winst had kunnen gaan, zoals André dacht. Integendeel, Kees heeft tweemaal een snellere winstgang gemist. Wel is de partij enige tijd in volkomen evenwicht geweest. Hier wilde Kees doorspelen omdat hij positief gestemd was over de mogelijkheden van zijn verbonden vrije centrumpionnen.
Zie hieronder de analyse van Stockfish. Groen geeft voordeel voor wit en rood voor zwart, uitgedrukt in centipawnloss (CPL) na elke zet. De gele kleur geeft aan dat de engine mat voorziet.