Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 23

  • door

Dit is het verslag van de drieëntwintigste ronde van onze interne competitie. Mede door de twee externe wedstrijden later in de week hadden veel leden afgezegd waardoor er slechts zeven partijen waren waarvan er zes in een overwinning voor wit en één in een overwinning voor zwart eindigden.

Uitgerekend tegen Kees kwam Fred met het Tennison gambiet op de proppen: 1 Pf3, d5; 2 e4 (?!). Zo iets speel je in een vluggertje om zwart in de val te lokken. Wit hoopt namelijk op 2 .., de4:; 3 Pg5, Pf6?; 4 d3, ed3:; 5 Ld3:, h6??; 5 Pf7!; Kf7:; 6 Ld3+ en de zwarte dame is gezien. Maar Kees speelde heel koeltjes 3 .., Lf5 waarna Fred er niet meer aan te pas kwam.

Ook onze twee jeugdleden hadden geen fijne avond. Mick zag een simpel mat in één van Cor over het hoofd en Sam zat te knoeien tegen Jan (L) en verloor geruisloos.

Hadi en Robert probeerden elkaar voortdurend te overtroeven met curieuze zetten. Al snel herkende ik nog maar weinig van het Londen systeem waarmee Hadi zijn partij was begonnen. Uiteindelijk bleek Hadi het best te hebben gemanoeuvreerd en incasseerde hij volle punt.

Ron knokte de hele avond hard voor remise maar kon het onheil uiteindelijk toch niet afwenden. Wessel opende voorzichtig met de Ponziani waarop Ron te afwachtend reageerde zodat Wessel hem in soort van fort wist op te sluiten dat over beide vleugels belegerd kon worden. Ron kon alleen maar afwachten hoe Wessel het zou aanpakken. Wessel dirigeerde zijn paard naar f5 en drong met zijn zware stukken de damevleugel van Ron binnen. Toen mat of groot materiaalverlies niet meer te voorkomen was gaf Ron zich gewonnen.

André verloor voor de tweede keer dit seizoen van Johan, nu met de zwarte stukken. Het zijn tot dusverre zijn enige verliespartijen. Na de 1 d4 van Johan speelde hij zijn geliefde Hollander 1 .., f5 waarna de Stonewall variant op het bord kwam. Johan had zich voorbereid en André speelde niet nauwkeurig waardoor hij al snel met een slechte loper op c8 werd opgescheept. Maar in plaats van iets aan de ontwikkeling van zijn damevleugel te doen toog Andre op de koningsvleugel met toren en paard ten aanval. Die aanval kon Johan eenvoudig pareren en nadat het lastige paard was geruild en Johan zelf een sterk paard op e5 kon posteren, kreeg hij de overhand. Gelijk Wessel drong hij met zijn zware stukken de zwarte damevleugel binnen waarna André aan de gecombineerde krachten van paard, toren en dame ten onderging.

Tegen Richard koos ik voor de Ruy Lopez ofwel de Spaanse opening. Richard verdedigde zich met de Steinitz variant maar verloor al snel een pion. Doordat hij niet altijd de beste verdediging wist te vinden kon ik afwikkelen naar een eenvoudig gewonnen pionnen eindspel waarna Richard zich gewonnen gaf.

Tot volgende week,
Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *