Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 24

Dit is het verslag van de vierentwintigste ronde van de interne competitie. Er werden tien gespeeld waarvan er vijf in een overwinning voor wit, drie in een overwinning voor zwart en twee in remise eindigden.

De meeste partijen waren na een uur, anderhalf uur al afgelopen maar de partij van Tristan (wit) en Maarten die naar ik meen al binnen een half uur de stukken in de doos konden opbergen, spande wel de kroon. Wat ik nog heb kunnen zien is dat er een soort van Pirc opstelling op het bord stond waarbij Tristan zijn koningsloper op c4 had geposteerd. Maarten moet iets over het hoofd hebben gezien zodat Tristan kon toeslaan (met de loper?) waarna Maarten er de brui aan gaf.

Jan B (met zwart) liet Sam zijn gang gaan in het vormen van een sterk centrum. Hij maakte met zijn dame zelfs even een ommetje. Het zal u dus niet bevreemden dat nadat zij weer terug op honk was Sam zijn stelling openbrak en met een aftrekschaak groot materiaal won. Zo doe je dat!

In de slotstelling verzilverde Mick (met wit) de enige kans die hij in zijn partij tegen Johan had gehad en maakte knap remise door zich pat te laten zetten. Wel blijven opletten Johan!

Eric (met wit) en Peter speelden alsof hun leven ervan af hing. Remise dus!

Robert (met wit) zag een penning over het hoofd waardoor hij een paard verloor. Tegen Selwyn was dat natuurlijk teveel van het goede.

Ron moest het met de zwarte stukken tegen Jan L opnemen. Hij bouwde een overwegende stelling op maar wist niet hoe hij het moest afmaken. In plaats van een lijn (of lijnen) voor zijn torens te openen richting Jans koning plaatste hij links en rechts een toren voor zijn pionnen in de hoop dat hij ergens kon doorbreken. Maar dat kostte hem veel tijd en Jan gaf geen krimp. Door Rons getalm kwam Jan helemaal terug in de partij en die wist zijn mogelijkheden wél te benutten.

Bij André en Fred kwam er een gesloten Siciliaan op het bord en wel eentje waarin wit de f-lijn voor zijn koningstoren weet te openen. En ja, we weten allemaal dat André graag met een open f-lijn speelt, zowel met wit als met zwart. Fred kwam een pion achter en kreeg het moeilijk, mede omdat zijn dame het staartstuk was van een penning over de zesde rij door de witte koningstoren op f6. Fred deed daarom een uitval met zijn dame maar nadat die terug moest en André een afwikkeling in het centrum begon, sloeg Fred terug met het gepende paard waarna hij zijn dame kon inleveren. Hij was de penning helemaal vergeten. Een makkelijke overwinning voor André derhalve.

Hadi (met wit) en Wessel speelden een ingewikkelde partij. Al snel na de opening won Wessel een loper maar het leek erop dat Hadi genoeg compensatie had omdat Wessel nauwelijks ontwikkeld was en de rokade verspeeld had. Maar Hadi treuzelde te lang waardoor Wessel zijn ontwikkeling min of meer kon voltooien en een tegenaanval kon inzetten. Uiteindelijk verloor Hadi doordat hij werd mat gezet.

Met een pion achter in een toreneindspel hield Richard (met zwart) het heel lang vol tegen Kees maar moest uiteindelijk toch zwichten. Er kwam een dame-gambiet op het bord waarin Kees maar langzaam vorderingen wist te maken. Maar nadat hij een pion had gewonnen en naar een toreneindspel kon afwikkelen waarin hij op de koningsvleugel twee pionnen meer had tegenover een zwakke vrije a-pion van Richard, was Richards lot zo ongeveer bezegeld al bleef die zoals gezegd nog lang tegenspartelen.

Zoals verwacht speelde Dick dezelfde Engelse opening (1 c4, Pf6; 2 Pc3, e6; 3 g3, d5; 4 cd5:, ed5: enz.) als in onze vorige partij. Maar op de vijfde zet deed hij het anders. In plaats van Lg2 zette hij zijn e-pion op e3. En dat was geen verbetering want ik liet mijn d-pion meteen naar d4 oprukken en door de verwikkelingen die daarna volgenden kwam ik in het voordeel. Wit werd opgescheept met een zwakke, geïsoleerde d-pion, had een achterstand in ontwikkeling en de witte koning moest in het centrum blijven. Mijn voordeel werd alleen maar groter toen Dick de torens liet ruilen en in plaats van passief te blijven actief naar tegenspel bleef zoeken. Daardoor kon ik mijn koning naar het centrum laten oprukken waarna het pleit snel beslecht was.

Tot volgende week,
Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *