Dit is het verslag van de dertiende ronde van de interne competitie ’24-’25 die op dinsdag 3 december gespeeld werd. Er waren acht partijen waarvan er twee in een overwinning voor wit, vier voor zwart en twee in remise eindigden.
Jan won met zwart van Brendan. Het ging lang gelijk op totdat Brendan zijn dame liet instaan waarna de stukken in de doos konden.
Hadi heeft mijn les van vorige week ter harte genomen want na afloop van zijn partij tegen Fred fluisterde hij me toe dat hij het remiseaanbod van Fred toch maar had aangenomen. Hij had wit en al vroeg in de opening kreeg hij van Fred een pion cadeau, een gambiet was het in ieder geval niet, waarbij tevens de dames van het bord gingen. Daar moet je toch wat van kunnen maken maar Hadi manoeuvreerde niet optimaal zodat Fred zich in de partij kon terugvechten en de pion achterstand wist goed te maken. Het onderstaande diagram toont de stelling vlak voor het einde van de partij met Fred aan zet.
Hij speelde 1.., Tf7 wat ik nogal defensief vond, ik had meer oog voor 1.., Lg5 of 1.., Lc5. Maar Fritz geeft Fred volkomen gelijk omdat het de toren uit de gevarenzone haalt. Er volgde nog 2.Tae1(?), Pg6 3.Te6, Lf6 4.Pe4, Pf4 waarbij Fred remise aanbood dat door Hadi terecht geaccepteerd werd want de stand is volkomen in evenwicht (maar niet zonder voetangels).
Bij de eerste torenzet van Hadi staat een vraagteken tussen haakjes omdat Fritz liet zien dat Fred na 2.., Pg2:! en verder bijvoorbeeld 3.Te7:, Pe1:+, 4.Te1:, Tf3: gewonnen zou hebben gestaan. Het torenpaar in combinatie met de verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel is sterker dan een toren en een span paarden. Maar ja, om dat goed te kunnen beoordelen moet je wel een computer zijn. Vandaar dat het vraagteken tussen haakjes is gezet.
Ik heb nagelaten met de witte stukken van Peter te winnen. Zoals gewoonlijk kwam er de Sveshnikov variant van de Siciliaanse verdediging op het bord. Na 1.e4, c5 2.Pf3, Pc6 3.d4, cd4: 4.Pd4:, Pf6 5.Pc3, e5 6.Pb5, d6 speelde ik dit keer eens niet 7. Lg5 of 7.a4 maar 7.Pd5 en na 7.., Pd5: 8.ed5: speelde Peter zijn damepaard terug naar b8. Omdat Peter het daarna niet goed aanpakte kwam ik beter te staan; ik had meer ruimte en Peter had moeite met het ontwikkelen van zijn damevleugel. Na een algehele afruil op de c-lijn dacht ik met een doorgebroken vrijpion op de d-lijn te gaan winnen ware het niet dat ik twee varianten door elkaar haalde waardoor het remise werd.
Met wit won Rick van Richard. Het ging redelijk gelijk op totdat Richard een paard verspeelde.
Maarten verloor met de witte stukken van Cor maar een half puntje meer heeft er zeker ingezeten. In onderstaande stelling is Maarten aan zet. Hij staat een pion achter en zijn loper staat aangevallen.
Hij speelde hier 1.Td7: en na 1.., Dd7: 2.Le3, Dd5 won Cor in de aanval. Maar had Maarten gewoon met de loper de pion op e5 genomen, deze is taboe wegen Pg5+ met verlies van de dame, dan zou hij na 1.., Td1: 2.Dd1:, Dd5 3.Dd5:, Pd5: 4.Lb2 slechts ietsjes minder hebben gestaan. Volgende keer beter Maarten.
Ron won met wit van André terwijl die nog wel zijn favoriete Hollands mocht spelen. Veelal krijgt André dan een open f-lijn en dan is hij levensgevaarlijk. Maar Ron liet dat niet gebeuren waardoor André niet in zijn spel kon komen. In de gesloten stelling voelde Ron zich kennelijk meer op zijn gemak dan André die tenslotte in de fout ging en de winst aan Ron moest laten.
Dick won met de zwarte stukken van Joop. Zoals vaker bij Joop kwam met 1.Pf3, d5 2.b3 de Nimzo-Larsen aanval op het bord. Er ontstond een hevige strijd om het initiatief en uiteindelijk bleek Dick beter gemanoeuvreerd te hebben waardoor hij een doorgebroken vrijpion kon creëren waarna Joop de strijd staakte.
De partij van Kees met wit en Johan was de kraker van de avond. De tactisch zwaar geladen strijd vergde veel van de spelers die meerdere fouten maakten en betere mogelijkheden over het hoofd zagen. Dat bleek in ieder geval uit een snelle analyse naderhand aan de bar. De laatste fout kwam op rekening van Kees en die werd door Johan op fraaie wijze afgestraft. De stelling in het onderstaande diagram toont dit moment in de partij met Kees dus aan zet (of de pionnen op de damevleugel in aantal juist zijn en correct staan opgesteld weet ik niet meer maar doen er verder niet echt toe).
De stelling is zeer complex en Johan dreigt met 1.Le3: groot voordeel te krijgen. Kees moest kiezen tussen “sla ik het paard” en “sla ik de loper”. Hij nam het paard en dat bleek het verkeerde stuk te zijn, als hij de loper op d4 zou hebben genomen zou het remise zijn geworden. Met nog weinig tijd op zijn klok wist Johan de fout van Kees prachtig uit te buiten, er volgde 1.., Tg1+ 2.Kh3, hg5: 3.Pg6, g4+ 4.Kh4, Kh6!! (dit subtiele zetje moet je van te voren gezien hebben) en het mat is niet meer af te wenden zodat Kees zich gewonnen gaf. Werkelijk een heel fraai mat! Hierbij moet wel worden opgemerkt dat dit in de interne competitie de eerste verliespartij van Kees is sinds 25 April 2023 toen hij van André verloor. Dat is toch ook klasse.
Tot volgende week,
Simon