Ga naar de inhoud

Schaken op Lichess

  • door

Op de KNSBsite een artikel over clubschaak op internet, o.a. op Lichess. Hieronder een deel van een interview in het artikel:

Wim Suyderhoud is wedstrijdleider intern van Caissa Amsterdam. Sinds 17 maart speelt de club elke dinsdagavond op Lichess.

Waarom is er gekozen voor Lichess?
Toeval, eigenlijk. Een vriend wees me op het bestaan van de site, toen ik snel en gratis diagrammen wilde maken voor het clubblad nadat mijn laptop was gecrasht. Toen clubgenoot Sierk Kanis mij voorstelde om de clubavond online te organiseren en ook met Lichess kwam, heb ik niet eens meer overwogen om een andere site te gebruiken. Ik ken dus ook geen vergelijkingsmateriaal.

Waar liepen jullie tegenaan bij het opzetten en organiseren?
Het probleem was/is voornamelijk: hoe betrekken wij de oudere en de minder internet-savvy leden erbij. Sierk heeft een stappenplan op de clubsite gezet om de drempel te verlagen en we hebben sommige oudere leden gebeld. Onze acties hebben nog niet het gewenste effect, maar uit reacties blijkt dat er wel belangstelling is onder hen, dus we hopen dat het nog aantrekt.

Hoe is de opkomst (vergeleken met een normale clubavond)?
Na drie officiële ronden is de gemiddelde opkomst 24. Normaal is dat 55-60.

Welk speeltempo en toernooivorm hanteren jullie en waarom?
We spelen rapid (15+10) in viertallen. In eerste instantie wilden we de reguliere clubcompetitie op Lichess afmaken, maar daar was tijdens de pilot de belangstelling niet groot genoeg voor. Onze zomercompetitie doen we gewoonlijk in de vorm van rapid in viertallen. In het bestuur hadden we de hoop dat de reguliere clubcompetitie in de zomer misschien nog kan worden afgemaakt, vandaar dat we de organisatie hebben omgegooid.

Blijft er online iets over van het sociale aspect van een normale clubavond?
Er blijft wel iets over, vooral omdat er een gezamenlijke chatruimte op Lichess is en een forum. Het spelen in viertallen schept ook een band. Maar goed, je kunt tussendoor niet even een drankje voor elkaar kopen.

Heb je nog iets toe te voegen?
Het is fijne oplossing. Men is dankbaar dat er überhaupt geschaakt kan worden. En sommige (oud-)leden die elders in Nederland of in het buitenland verblijven, kunnen ook meedoen, dat is een bonus. Er loggen mensen in op La Palma, in Nijmegen en in Thailand. Leuk hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *