Ga naar de inhoud

Interne competitie, ronde 12

  • door

Dit is het verslag van de twaalfde ronde van de interne competitie. Vooral omdat het op Sinterklaasavond gespeeld werd waren er maar zeven partijen met drie overwinningen voor wit, drie voor zwart en één remise.

Met zijn overwinning tegen Dick met zwart, laat Kees zien dat hij helemaal terug is en gaat hij nu nog ongeslagen en met een score van 78 % riant aan de leiding. Volgens mij verscheen er een Caro-Kann op het bord en ging het aanvankelijk redelijk gelijk op. Maar Kees speelt deze opening vaker en met een loper op f5 (of f4!) is hij tot grote dingen in staat.

Peter en Richard speelden eindelijk weer eens tegen elkaar en, zoals het onder heren toegaat, maakten ze elkaar het leven niet al te zuur en speelden verdienstelijk remise.

Het leek er lang op dat Jan (B) een goed resultaat tegen Eric ging scoren maar dat kwam, zo vernam ik later, omdat Eric bezig was geweest met het plaatsen van bommetjes in diens stelling. Toen deze eenmaal detoneerden stortte de stelling van Jan volledig in elkaar en was het vlot gedaan.

In hun tweede partij van het seizoen schoof Roy Jan (L) haast geruisloos van het bord. Met een relatieve score van 50% staat hij nu 16-e op de ranglijst en moet hij 5 spelers met een lagere score boven zich dulden. Dat komt vooral omdat hij als nieuwkomer onderaan op de ‘waardeladder’ van het Keizersysteem moet beginnen en zich langzaam naar boven moet werken tot hij zijn niveau bereikt heeft. Dat voelt toch niet helemaal goed. In het alternatieve systeem waarmee ik schaduw draai en waarin aan de relatieve score meer gewicht wordt toegekend, staat hij nu tiende.

Tegen Stefan speelde Hadi wederom het Londen systeem. De aanpak van Stefan was echter nogal ongewoon waardoor Hadi volledig de kluts kwijtraakte en uiteindelijk kansloos verloor.

In het begin van de partij van Wessel en Maarten dacht ik dat het een vlotte overwinning voor de eerste zou gaan worden. Toen ik later nog eens mijn gangetje langs de borden maakte leek echter alles pais en vree. Maar schijn bedriegt kennelijk of Maarten heeft ergens lelijk mis getast en heeft dus alsnog verloren.

Met zwart verdedigde Rick zich tegen mij met de Pirc. Op de 7-de zet maakte hij een kleine fout waardoor ik in het voordeel had moeten komen. Ik talmde echter te lang waardoor hij het evenwicht kon herstellen. Dit bleef zo tot de dertigste zet toen Rick mij toestond mijn c-pion te laten oprukken waardoor ik een sterk paard op c4 kon posteren. Toen hij drie zetten later een dubbelaanval met stukverlies overzag was het in zekere zin gedaan. Ik moest alleen even opletten voor eeuwig schaak en toen die mogelijkheid uit de stelling was gehaald liet Rick zich subiet mat zetten.

Tot volgende week,
SimonSimon was niet helemaal zeker van zijn zaak toen hij dacht dat Dick en Kees een Caro-Kann speelden. Het was ook geen Caro-Kann maar de Slavische Ruil Variant. Kees speelde met Zwart en hoewel er geen Loper op f4 of f5 verscheen, stonden beide Lopers na enige tijd wel buiten de eigen pionnenketen.

In de diagramstelling heeft Wit 15. Dc4 gespeeld. De engine geeft aan dat dit geen sterke zet was (e4 is veel beter) maar het antwoord van Zwart is ook niet goed. Ten onrechte dacht ik een winnende aanval op de Koningsstelling te hebben. Ik had het nauwelijks doorgerekend en veronderstelde dat de samenwerking van Dame, Paard en Loper wel tot mat moest leiden. Er volgde
15. … Lxh2+? Nodig was Dh5! Want Wit kan de Loper slaan en kan aan mat ontkomen wanneer hij tijdig Tf1-d1 speelt. Maar Zwart ziet het niet goed en speel het verliezende
16. Kh1? Dh5 17. Le2 Dh4 18. d5 Lf4+ en mat op de volgende zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *