Ga naar de inhoud

Partij van Fred en André

  • door

Afgelopen dinsdag speelden Fred en André een partij met een interessante wending aan het eind. Zie het diagram. Fred geeft commentaar:Fred (spelend met wit) heeft een prima stelling bereikt met twee pionnen meer. Zijn laatste zet was 34 Df4 – c7. Er dreigt mat op d8. André lost het op spectaculaire manier op namelijk met 34… Tg6 x g2 +!!

Wit heeft nu drie opties, waarvan er twee niet werken. 35 Ke1 kan natuurlijk niet vanwege 35… De2 ++. Weglopen via Ke3 is ook geen optie, want met een aantal schaakjes wordt wit dan naar het centrum van het bord gejaagd en de overmacht van twee torens en een dame zorgt dan na enkele zetten voor een matstelling. Dus is er maar 1 mogelijkheid: 35 Kxg2 gevolgd door De2+. Wit mag nu niet 36 Kg3 spelen, want Dxh2+ betekent dameverlies voor wit. En dus wordt wit gedwongen om naar de eerste rij te gaan met zijn koning (Kg1), waarna eeuwig schaak onafwendbaar is. Zwart moet wel schaak blijven geven, want zodra hij dat een keer niet doet, gaat hij alsnog mat op de achterste lijn.
Beide spelers overzagen de consequenties van dit geheel en dus werd de partij na zwarts spectaculaire 34ste zet remise gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *