Ga naar de inhoud

Rapidkampioenschap 2021-2022

  • door

Kees Jongkind is de nieuwe rapidkampioen van Oppositie.
Verslag van Cor:


Op dinsdag 29 maart werd de derde speelavond gehouden om het rapidkampioenschap 2021/2022. Met drie speelronden per avond kom je zo uit op een toernooi over 9 ronden totaal.
De opkomst was goed: 16 man schoven tot de tanden gewapend aan achter de tafels.

Na de tweede avond, dus na ronde 6, had Kees zich een uitstekende uitgangspositie bezorgd. Hij ging aan kop met 5½ punt en had ook nog eens het onderlinge duel gewonnen tegen de nummer twee: de verrassende Wessel van den Broek. Die lag een half puntje achter Kees.
Achter dit tweetal stond Richard Sauer op eerbiedige afstand met 4 punten.

Achteraf bleek Kees die riante positie hard nodig te hebben voor het kampioenschap. Hij moest in ronde 7 hard vechten tegen Cor van Etten om winst in de eerste ronde van de avond binnen te slepen. Vervolgens verloor hij in ronde 8 van de regerend kampioen Simon Smit, die vanwege coronaperikelen al twee jaar zijn titel niet had mogen verdedigen. Om tenslotte ook in ronde 9 met lege handen te blijven. Nu was Johan van der Wal de scherprechter. Kees bleef dus steken op 6½ punt.

Maar ook de achtervolgers lieten steken vallen. De dekselse Wessel van den Broek won weliswaar in ronde 7 van achtervolger Richard, maar kwam in ronde 8 niet verder dan remise tegen Johan (wéér Johan), om in ronde 9 onschadelijk gemaakt te worden door Simon (wéér Simon!).
Dat betekent dat Wessel en Kees gelijk geëindigd waren op 6½ punten. Het reglement geeft aan dat in zo’n geval eerst naar het onderling resultaat moet worden gekeken. En dat was in het voordeel van Kees.

Overigens moet nog gemeld worden dat bekerhouder Simon, die zo’n belangrijke rol gespeeld heeft in de totstandkoming van de eindranglijst, een hele avond gemist had. Volgens de regels krijgt een speler dan twee bye’s in de vorm van remises. Deze regel geldt overigens alleen in de eerste twee avonden, met een maximum van 2 bye’s . Zo kon Simon toch nog beslag leggen op de derde plaats met 6 punten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *