Ga naar de inhoud

Wessel van den Broek snelschaakkampioen

  • door

Gisteren werd in 7 ronden het snelschaakkampioenschap van Oppositie gespeeld. Wessel won maar liefst 6 van de 7 partijen. Wessel verloor alleen van de vorige kampioen, André.
Op de tweede en derde plaats eindigden Johan en Kees met een gelijk aantal punten maar Johan won het onderlinge duel. Kees verloor van de nummers 1 en 2.

Volgende week, de 27ste, wordt er niet geschaakt. Op 3 januari gaan we verder. Dan wordt ook een ronde in het 4-tallen toernooi gespeeld.


Hierboven de eerder gepubliceerde samenvatting van het snelschaak, hieronder het later binnengekomen verslag van Simon, ietsjes aangepast door Kees:

Gisteravond waren maar liefst 14 leden van SV Oppositie aangetreden om uit te maken wie de snelschaak kampioen van seizoen 22-23 zou worden.

En het was een enerverende avond met een fantastische kampioen: Wessel van den Broek, de benjamin van de club. Met de geweldige score van 6 uit 7 gaf hij iedereen het nakijken. Vanaf ronde 1 stond hij bovenaan en die positie stond hij niet meer af. In de vijfde ronde verloor hij van André maar dat deerde hem in het geheel niet. In de ronde daarna versloeg hij Peter en vervolgens Fred in de slotronde. Zijn talent wordt onderkend maar in de interne competitie met het reguliere tempo komt dat er nog niet altijd uit. Om het initiatief in een schaakpartij te verwerven neemt hij vaak grote risico’s die hem in langere partijen kunnen opbreken. Maar bij het snelschaken is dat eerder een voordeel. En hij is jong en denkt veel sneller dan de rest van de oude meuk. De volgende anecdote spreekt boekdelen over zijn onbevangenheid.

Nadat hij in de eerste ronde Kees, toch een van onze gelouterde kampioenen, in problemen bracht en vervolgens na een blunder van Kees met mat in één had verslagen, barstte hij in een enorme schaterlach uit. Niet om Kees te kleineren of zo want zo is hij helemaal niet, maar gewoon omdat hij er niet bij kon dit zelf op het bord te hebben getoverd. Geweldig toch….

En hoe verging het de anderen? Minder goed natuurlijk. Johan werd zeer verdienstelijk tweede met 5 uit 7. Hij begon met een overwinning op Jan, vervolgde met twee remises, dat bij snelschaken op zich al een hele prestatie is, verloor in de vierde ronde van de kampioen maar finishte ijzersterk met 3 uit 3 waarbij hij in de laatste ronde Kees versloeg. Super Johan!

Met evenveel punten als Johan maar omdat hij hun onderlinge duel verloor, werd Kees dit keer derde. Na de smadelijke nederlaag in de eerste ronde tegen de kampioen herstelde hij zich voortreffelijk met vijf overwinningen op rij. Met nog één ronde te gaan stond hij in punten gelijk met Wessel en mocht nog hopen op het kampioenschap. Maar ja, in de laatste ronde ging hij nogmaals onderuit. Dat hij ook tweede zou zijn geweest als hij van Johan gewonnen zou hebben, is wellicht nog een schrale troost.

Fred herhaalde zijn prestatie van vorig jaar door vierde te worden met 4,5 uit 7. Hij verloor alleen van Wessel en Kees en tegen Johan maakte hij remise. Vier overwinningen onder anderen tegen André de kampioen van vorig jaar, is een heel fraai resultaat.

En ja, de kampioen van vorig jaar, die eindigde met 4 uit 7 op de zesde plaats met evenveel punten als Joop die vijfde werd omdat hij in de laatste ronde het onderlinge duel won. Wel was hij de enige die Wessel een keer wist te verschalken.

Hoewel de overige acht spelers, waaronder ikzelf, hun uiterste best deden, dienden ze vooral als kop van Jut van bovengenoemd zestal. Hier valt geen succesverhaal over te schrijven dus laat ik het hier bij. Volgend jaar beter zullen we maar denken.

Fijne feestdagen en een goed begin van 2023.

Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *