Ga naar de inhoud

Nieuwe website

Oude website en techniek
De oude website van Oppositie ging op 4 december 2001 van start. Het was het resultaat van wat gehobby met HTML, JavaScript en CSS. Lange tijd voldeed de website over het algemeen goed.
Met de komst van smartphones (de eerste iPhone in 2007, de eerste Android in 2009), en zeker toen het gebruik er van zich snel verbreidde, werden er andere eisen aan websites gesteld.
Ook op andere terreinen ging de ontwikkeling van de techniek verder. Websites moesten ook zonder programmeerkennis kunnen worden ontwikkeld en onderhouden. Zogenaamde content management systemen (CMS) werden populair.


Hobby
Onder het motto van een “leven lang leren” en met de nodige nieuwsgierigheid heb ik me een beetje verdiept in de mogelijkheden van een CMS, WordPress in dit geval. De website waarop je dit bericht leest is het resultaat van opnieuw wat gehobby.

Nieuwe website en techniek
Een groot verschil met de oude website is dat de nieuwe een zgn. responsive website is. Deze schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst. En is dus veel geschikter voor tablets en smartphones.
Een ander verschil is dat het mogelijk wordt dat anderen ook berichten plaatsen op de site. Denk aan leden van de club. De beheerder kan daartoe op eenvoudige wijze deze personen te autoriseren.
Voor het beheer en onderhoud hoeft de beheerder niet meer thuis op zijn werkplek te zijn, waar hij in de oude situatie o.a. de beschikking moest hebben over aan te passen bestanden en een FTP-programma voor het plaatsen van updates. Nu kan beheer en onderhoud plaatsvinden vanaf elke plek met internetverbinding.

Verlies aan historie
Op de nieuwe site ontbreekt nogal wat historie. Zoals de nieuwsonderwerpen, die niet terug gaan tot 4 december 2001 maar tot 1 januari 2020. En o.a. ook de partijendatabank en het fotoarchief zijn niet meeverhuisd. Dit omdat het kopiëren en converteren van deze gegevens veel tijd kost en mij de toegevoegde waarde ervan gering lijkt.

Ik ben benieuwd of iedereen de nieuwe site een vooruitgang vindt en er snel aan kan wennen.

5 reacties op “Nieuwe website”

 1. Ziet er professioneel uit. Is het mogelijk een E- mail bericht aan de leden te sturen als er een of meerdere nieuwe berichten op de website zijn geplaatst? Nu moet je toevallig inloggen.
  Groet
  Richard

  1. Hallo Richard,
   Elk bericht op de site is bedoeld voor de leden. Het idee is dat de website door leden wordt geraadpleegd als het gaat om uitslagen, mededelingen en nieuwtjes. Als ik dit alles (ook) per email moet doen is de website zo goed als overbodig.

   1. Beste Kees,
    Je kan toch een melding doen dat er een nieuw bericht is! Dat vergt niet veel inspanning.
    Zelf kijk ik echt niet regelmatig of er nieuws is van onze vereniging.
    Nu is het maar afwachten wie de website raadpleegt.

    Met een eenvoudig “Nieuw bericht zie http://www.sv-oppositie.nl”
    Richard

   2. Kees,
    Nieuwe website ziet er zeer goed uit en alles wat we nodig hebben is onder handbereik, goed leesbaar ook op telefoon.
    Gr DickO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *